HOME OF MUSAFIR

Sabtu, 7 November 2009

~WEHDAH'09~


PROGRAM KONVENSYEN PENDAKWAH MUDA PERINGKAT KEBANGSAAN (WEHDAH'09)
ANJURAN: SEKRETARIAT PENDAKWAH MUDA MALAYSIA (SPMM)
&
KEMENTERIAN PENGAJIAN TINGGI MALAYSIA (KPTM)

Untuk penyertaan sila hubungi :
Izwan (013-323 3780) @ Mira (013-334 6542)


1. LATAR BELAKANG

i. Cabaran dan pendekatan dakwah terutama kepada golongan generasi muda memerlukan satu trasformasi dan anjakan paradigma yang begitu berbeza sekali. Dalam dunia yang semakin terbuka dalam era globalisasi ini cabaran untuk mengekalkan jati diri dan cara hidup yang berlandaskan ajaran suci Islam begitu hebat sekali.

ii. Dalam Konvensyen Pendakwah Muda yang telah dianjurkan oleh Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) pada tahun 2006 bertempat di Dewan Canselor Tun Abdul Razak (DEKTAR) Universiti Kebangsaan Malaysia telah membawa penubuhan Sekretariat Pendakwah Muda Malaysia (SPMM).

iii. Sebagai satu langkah kesinambungan Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) melalui Sekretariat Pendakwah Muda Malaysia (SPMM) mengambil langkah pro-aktif berhasrat menganjurkan Program Konvensyen Pendakwah Muda Malaysia 2009.

2. OBJEKTIF
i. Memberikan gambaran dan maklumat sebenar berkaitan isu, cabaran dan realitti sebenar keadaan masyarakat serta hubungkait dengan keperluan untuk berdakwah terutama kepada golongan generasi muda.

ii. Menyatukan generasi muda Islam untuk bertukar-tukar pendapat, cadangan dan resolusi bernas yang dapat meninggikan syiar Islam seterusnya membawa trasformasi kaedah dan cara dalam gerakan dakwah agar bersesuaian dengan golongan generasi muda.

iii. Mengumpulkan idea-idea cadangan-cadangan yang baik dalam menentukan hala tuju dan peranan golongan generasi muda yang sebenar dalam masyarakat terutama dalam mencari jalan yang terbaik melaksanakan usaha dakwah.

iv. Memperkukuhkan jaringan hubungan baik di kalangan organisasi dakwah dan intelektual muda di Malaysia untuk bertindak secara kolektif dalam menangani isu-isu nasional mahupun antarabangsa.

3. PENYERTAAN
Mahasiswa/i >> IPTA/S, Politeknik dan Kolej Komuniti di bawah Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia << (yang lain boleh dibawa runding)

4. YURAN
Tiada yuran dikenakan.

5. Tarikh / Tempat
23-25 November 2009 di Kampus USIM

Email :
kpmk09@gmail. com


URL :
http://pendakwahmud a.blogspot. com/
http://kpmk09. blogspot. com

Tiada ulasan:

Catat Ulasan