HOME OF MUSAFIR

Jumaat, 3 Disember 2010

AYAM MASAK MADU BEST


Bahan-bahan:

Ayam1/2 ekor ayam (dipotong kecil mengikut citarasa masing-masing)
4 ulas bawang putih (crushed)
1 labu bawang besar (English onion) (belah enam)
Sos tiram
Madu
Kicap cair
Kicap pekat
Minyak masak
Bahan perap:
2 sudu mkn sos tiram
2 sudu mkn kicap cair

Cara-cara:
1. Basuh ayam dan toskan.

2. Gaul bahan perapan bersama ayam dan perap selama 1 jam (minimum 20 minit)
3. Goreng ayam hingga hampir masak. Angkat dan biarkan seketika.
4. Panaskan sedikit minyak (minyak goreng ayam digunakan semula tapi bukan semua) dan tumis bawang putih dan bawang besar sehingga wangi.
5. Masukkan sos tiram, madu, kicap cair dan kicap pekat mengikut selera masin-masing (jika ingin manis lebihkan sos tiram dan madu).
6. Masak sehingga berbuih (ini disebabkan oleh madu) dan terus masukkan ayam yang telah digoreng tadi.
7. Gaul rata dan biarkan seketika.
8. Angkat dan hidangkan bersama nasi panas.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan